Eversom Eversom

Over EVERSOM

Sterk verhaal

De brandweerslangen zijn jarenlang ingezet om branden te blussen in Rotterdam en omgeving. De slijtplekken vertellen hun levensverhaal; littekens om trots op te zijn. 

Na 10 jaar zijn de slangen afgeschreven. Ze zijn echter zo robuust dat ze moeilijk afgebroken kunnen worden. Zonder functie, afval.

Voor de één een restproduct, voor de ander een gouden vondst. Bij eversom begint het tweede leven. Tijd voor een nieuw hoofdstuk van een heroisch verhaal 

Vakmanschap

De slangen worden gesorteerd en gewassen, patroondelen uit de slangen gesneden en de losse delen aan elkaar genaaid. Alle onderdelen worden op ambachtelijke wijze bewerkt. Een arbeidsintensief proces, waardoor elk product anders is met zijn eigen verrassende details.   

Ilse Evers

Ilse Evers is een ambachtsvrouw. Zij ziet de kracht van een materiaal en maakt die zichtbaar voor anderen. 

Deze liefde voor vakmanschap combineert ze met haar ervaring in de theaterwereld. Na haar opleiding aan de dansacademie in Tilburg maakte en speelde ze vele locatievoorstellingen voor festivals als Oerol, daar leerde ze te kijken naar onverwachte hoeken en verborgen verhalen. Ook ontwikkelde ze haar materiaal kennis en onverzadigbare drang tot creëren.

Toen ze afgeschreven Rotterdamse brandweerslangen in haar schoot geworpen kreeg, zag zij juist de mogelijkheden van dit materiaal. Het lijkt op oersterk tuigleer en het heeft daarnaast een totaal eigen structuur en uitstraling, die vraagt om een nieuwe kijk op ontwerpen. Robuust en chic tegelijkertijd. Architectuur, minimalisme en Japanse vouwkunst vormen daarbij een grote inspiratiebron. Om het materiaal vervolgens te kunnen bewerken ontwikkelt Ilse haar eigen gereedschappen, daarbij kijkend naar de wereld van het ambachtelijk leerbewerken.

Bekende materialen en objecten omdraaien tot nieuwe mogelijkheden en even anders omzetten in verhalen. EVERSOM.

Eigen draai

Naast haar eigen producten werkt Ilse ook vaak in opdracht. Unieke exemplaren die samen met de klant worden ontwikkeld.